torstai 24. heinäkuuta 2014

Ajankohtaisia trendiherkkuja


Jäätee

Kesän lämmön ihanasti helliessä on mukava nauttia virkistävää jääteetä. Jääteen valmistaminen itse on tosi helppoa ja lisäksi halpaa! Samalla voit itse päättää, miten makeaa juomasta haluat [kaupan jääteessä sokeria on yllättävän paljon, mutta koska niihin on lisätty sitruunahappoa, makeutta ei helposti huomaa]. Seuraavassa ohje, jossa mustan teen lisäksi on makua ja väriä antamassa ruusunmarja-hibiscusteetä. Jääteessä käytetyt ainekset sattuvat tällä kertaa olemaan kaikki jopa luomua!




Punainen jäätee

1 litra vettä
3 tl/pussia darjeeling-teetä [myös earl grey -tee sopii hyvin]
1 pussi ruusunmarja-hibiscusteetä
½ sitruunaa
makeutusta oman mielen mukaan: agavesiirappia, hunajaa, ruokosokeria, hienoasokeria tai hedelmäsokeria

Kiehauta vesi ja kaada teepussien päälle kannuun. Hauduta 3 minuuttia [mikäli pidät laimeammasta teestä, voit hauduttaa vähemmän aikaa tai lisätä vettä valmiiseen haudukkeeseen]. Älä hauduta pidempään, ettei teestä tule kitkerän makuista. Anna teen jäähtyä hieman ja lisää siihen pesty ja viipaloitu sitruunan puolikas. Jos käytät sokeria tai hunajaa, lisää se lämpimään teehen, jotta se sulaa ja liukenee kokonaan. Agavesiirapin voit lisätä myöhemmikin.

Anna teejuoman jäähtyä kunnolla ennen kuin siirrät sen jääkaappiin. Itse tehty jäätee säilyy jääkaapissa hyvänä pari-kolme päivää [mikäli ei tule juoduksi ennen sitä] ja sitä kannattaa valmistaa kerralla tuplamäärä [silloin tarvitset kyllä ison kannun]. Tarjoile hyvin jäähdytettynä, halutessasi jääpalojen ja sitruunaviipaleen kera.




Lehtikaalia on alkanut näkyä kaupoissa entistä enemmän viime kesästä lähtien, kun sen viljely on Suomessakin yleistynyt. Se on todellinen supervihannes, jossa on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa sekä sen lisäksi paljon rautaa, kalsiumia ja proteiinia. Lehtikaalista käytetään vain kiharareunaiset lehdet. Lehtiruotikin on syötävä, mutta sitkeä, joten se kannattaa leikata pois ennen kaalinlehtien suikalointia. Lehtikaalista voit lukea lisää vaikkapa Turun Sanomista tai makuja.fi -sivustolta.


Lehtikaalipiiras

Lehtikaalista voi tehdä vaikka mahtavan maukasta piirasta fetajuuston ja pinjansiemenien [tai saksanpähkinöiden] höystämänä. Tässä resepti piiraaseen, jonka pohjassa on puolet spelttiä.


Lehtikaali-fetapiiras

Täyte
lehtikaalia [suikaloituna runsas litra]
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä + voita paistinpannulle
100 g fetajuustoa [mieluiten kokonaisena palana myytävää]
1 dl pinjansiemeniä
2 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
musta- ja valkopippuria
suolaa tarpeen mukaan

Pohja
1½ dl spelttijauhoa
1½ dl vehnäjauhoa
100 g voita
ripaus suolaa
1 - 2 rkl kylmää vettä

Huuhdo lehtikaali hyvin ja leikkaa lehtiruodit irti [se käy kätevästi, kun taitat lehden pitkittäin kahtia]. Suikaloi kaalinlehdet. Hienonna sipuli ja valkosipuli.

Kuumenna paistinpannu ja lisää sille öljy ja voi. Kuullota ensin sipuleita hieman ja lisää sitten lehtikaali. Anna hautua miedolla lämmöllä sillä aikaa, kun valmistat pohjataikinan, sekoittele välillä.

Laita uuni kuumumaan 225 asteeseen.

Mittaa jauhot kulhoon ja lisää suola sekä kylmä voi pieninä kuutioina. Nypi murumaiseksi seokseksi ja lisää vesi. Sekoita vaivaamatta tasaiseksi taikinaksi. Lisää hieman jauhoja, jos taikina on liian kostean tuntuista.

Ota paistinpannu pois levyltä ja mausta lehtikaaliseos kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Jätä jäähtymään.

Painele pohjataikina 25 - 28 senttisen piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Piiraspohjan reunat saa kätevästi pysymään pystyssä paistamisen aikana, kun teet kolminkerroin taitellusta alumiinifoliosta suikaleet, jotka painelet reunojen sisäpuolelle esipaistamisen ajaksi. Paista pohjaa uunissa ensin 5 minuuttia, poista alumiinisuikaleet ja jatka paistamista vielä pari-kolme minuuttia. Nosta pohja pois uunista ja alenna uunin lämpö 200 asteeseen.

Hienonna fetajuusto muruiksi, mittaa pinjansiemenet ja sekoita kulhossa kananmunat ja ruokakerma [mausta seos mustapippurilla ja lisää hiukan suolaa, mikäli feta ei ole kovin suolaista].

Levitä lehtikaaliseos piiraspohjalle. Lisää murusteltu feta ja kaada kermamunaseos päälle. Ripottele pinjansiemenet pinnalle. Paista 200 asteessa vielä 20 - 30 minuuttia eli kunnes piiras on saanut hieman väriä pintaansa.

Tarjoa lehtikaali-fetapiiras lämpimänä hyvän valkoviinin tai teen kera ja nauti!

Maukasta suvea kaikille lukijoille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti